750 TL ve Üzeri
Çocuklar da kod yazabilir, hatta programcı bile olabilir!
ÇOCUKLAR DA KOD YAZABİLİR,
HATTA PROGRAMCI BİLE OLABİLİR!
Yirmi yılı aşkın bir süredir yayımladığı kitaplarıyla birkaç kuşağa programlamanın ve bilişim dünyasının kapılarını açan Pusula Yayıncılık, şimdi bu dünyaya giriş yaşını düşürerek çıtayı yukarı çıkartıyor: Çocuklar için programlama ve kodlama...
Programlama aynen matematik gibi hayatın bir parçası. Dünyada son zamanlarda gelişen eğitim yaklaşımlarından biri de bu: Nasıl çok küçük yaştan itibaren çocuklara matematik öğretilebiliyorsa, programlama da öğretilebilir. Hatta kodlama da! Algoritmalarla düşünmek, çocukların matematiksel becerilerini de inanılmaz ölçüde geliştirebiliyor. Onun için programlamanın, algoritma geliştirmenin ve kodlamanın başlangıç yaşı hızla düşüyor...
Kitapta, çocukların algoritmalara ve programlamaya ilişkin temel kavramları öğrenebilmeleri için hazırlanan grafik uygulamalar ve platformlar tanıtılıyor. Örneğin bloklarla görsel olarak program geliştirilmesini sağlayan, Google'ın görsel kütüphanesi Google Blockly. Çocuklara programlamayı sevdirmek ve öğretmek için MIT (Massachusetts Institute of Technology) tarafından geliştirilen web temelli platform, Scratch. Yine Microsoft ve Google gibi büyük firmalar tarafından desteklenen web sitesi code.org.
Bu araçların tümü de ücretsiz ve web üzerinden erişilebilen araçlar. Yani çocuğunuza programlama öğretmek için Zafer Demirkol'un kitabı dışında herhangi bir şeyi satın almanıza gerek yok. Web üzerinden uygulamaları adım adım izleyip örnekleri birlikte yapmanız, kavramların üzerinden geçmeniz yeterli... Sırası gelmişken, nesneye yönelik programlama dahil olmak üzere programcılığın bütün temel kavramları; Algoritma, Nesne, Dizi, Fonksiyon gibi temel kavramlar çeşitli örneklerle anlatılıyor ve platformlar üzerindeki uygulamalar ile enine boyuna işleniyor kitapta.
Öğretmen ve Ebeveyn Rehberliğinde:
Otuz yıldır programcılık yapan, şimdiye dek yazdığı 10 farklı bilgisayar kitabıyla bütün bilişim camiası tarafından iyi tanınan Zafer Demirkol, 7 yaşındaki oğluyla yardımlaşarak hazırlamış bu kitabı. Kitap, öğretmenlere ve velilere, programlamanın temel kavramlarını çocukların anlayabileceği bir şekilde nasıl anlatabileceklerini gösteriyor. Programlamaya başlama yaşını, Demirkol 4-5 olarak belirlemiş! Yani aslında çocuklar okuma yazmadan önce programlamaya başlayabilirler! Tabii, okuma yazma bilmedikleri için sadece görsel araçlar kullanabilirler, ama temel kavramları anlayabilmelerinde herhangi bir sorun yok, diyor yazar.
Uygulama ve örnekler, çocukların hoşlanacağı türden grafiklerden oluştuğu için, programlamayı sevdirmek için ayrıca bir çaba harcamanıza bile gerek yok. Tabii, çocuğuyla lunaparka giden her yetişkinin çok iyi bildiği gibi, bu kitapla çocuklara programlama öğretmek, sizin için de eğlenceli bir deneyim olacak. Hatta, şu ana kadar programlamayla, algoritmalarla, kodlamayla bir aşinalığınız olmadıysa, siz de bu kitabı kullanarak yazılım dünyasına ilk adımı atabilirsiniz!
Yazar ayrıca öğretmen ve ebeveynler için özel bir indeks oluşturdu. Öğretmen, kitapta “özel indeks” bölümündeki sıralamayla giderse, kodlamayı doğru bir teknikle öğretmiş olacaktır.
4 yaş üstü “herkes” için:
Okuma yazmayı yeni öğrenmiş, hatta öğrenmemiş çocuklara kodlama ve programlama öğretmeye çalışmak, ilk bakışta boşuna çaba gibi görünebilir. Zafer Demirkol, bu çabanın boşuna olmadığını önce ayrıntılı örneklerle anlatıyor, sonra da adım adım kanıtlıyor bu kitapta: “Programlama Matematiğin uygulama biçimlerinden ve bence en etkinlerinden biridir. Çünkü problemlere çözüm üretmek, onları çok boyutlu düşünmek, sonuçlarını görmek, heyecanlanmak, hataları düzeltmek, başarılı olunca sevinmek, yaptığımız uygulamayı sevmek, gelişen koşullara göre yeniden düzenlemek, daha iyi yapmak, emek vermek... yani hayata dair hemen her şey vardır programlamada.”
Bu kitap için bir web sitesi geliştirilmiştir: www.cocuklaricinkodlama.com
Yazarın oluşturduğu bu web sitesinin iki temel amacı var; birincisi kitapta olabilecek, güncellemeler, düzeltimler, linklerde olabilecek değişimler ve duyuruları bu siteden yapmak. İkinci olarak çocuklar için kodlama teknolojilerindeki en son gelişmeleri buradan duyurmak, geliştirilen yeni araç ve uygulamalar burada paylaşmak. Kitaptaki örnek uygulamalara da bu web sitesinden basitçe erişim imkanı mevcut.
Ayrıca bir sosyal topluluk oluşturularak bu konudaki bilgilerin paylaşılması ve arttırılması hedeflendi. Bunun için https://www.facebook.com/groups/cocuklaricinkodlamagrubunu takip edebilirsiniz.
Çocuklar için Kodlama Kütüphanesi : http://zaferdemirkol.com/cik
Bu kitabın yazım sürecinde Zafer Demirkol, çağdaş programlama yapılarını Türkçe ifade eden, Web'de çalışan, genişletilebilen bir programsal kütüphaneyi sıfırdan tasarlamaya karar veriyor. Sonuçta aylarca süren bir emeğin sonunda "Çocuklar için Kodlama" (CiK) kütüphanesini oluşturuyor. Bu proje, diğer yazılımcıların, kurum ve kuruluşların etkin katılımıyla çok daha yetenekli olacaktır.
Bahçeşehir Üniversitesi STEM Merkezi Onaylı:
STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) - FeTeMM (Fen, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik) Eğitimi” herhangi bir seçenek değil, kaçınılmaz bir zorunluluktur. Kodlama eğitimi de bu zorunluluk çerçevesinde -tetikleyici olarak- en önemli role sahiptir.
Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları Başkanı Enver Yücel'in Sunuş yazısıyla katkıda bulunduğu “Çocuklar için Kodlama” kitabı BAU STEM Merkezi tarafından da tavsiye edilmektedir.
İçindekiler
Giriş: Çocuklar da Kod Yazabilir, Programcı Olabilir!
Bilgisayarlar: Bilgisayarlara İstediğimizi Nasıl Yaptırırız?
Google Blockly: Program Geliştirmemizi Sağlayan Görsel bir Kütüphane
Scratch: Programlama Onunla Çok Kolay ve Eğlenceli!
Algoritmalar: Kod Yazmaya Geçmeden Önce...
Döngüler: Tekrarlanan İşlemler için Temel Yapı
Koşul Yapıları: Program Akışını Farklı Durumlara göre Değiştirmek Gerekiyorsa...
Fonksiyonlar-Prosedürler: Kodu Bir Kez Yazıp Defalarca Kullanmak
Resim ve Şekiller Oluşturmak
Değişkenler: Programlamanın Temel Yapılarından Biri
Listeler, Diziler: Çok Sayıda Değişkenle Çalışmak
Nesneler ve Nesneye Yönelik Programlama
www.code.org : Çocuklara Programlama Öğreten Web Sitesi
www.code.org Ders-1: 4 yaş ve üstü
www.code.org Ders-2: 6 yaş ve üstü
www.code.org Ders-3: 8 yaş ve üstü
www.code.org Ders-4: 10 yaş ve üstü
Scratch Uygulamaları
Blockly Oyun ve Uygulamaları
Zafer Demirkol
Programlamaya 1985 yılında 16 yaşında başladı. Televizyona bağlanan bir Sinclairbilgisayar ile ilk “merhaba dünya” programını yazdı. 18 yaşında Boğaziçi Üniversitesi’ndeQuick Basickurslarına katıldı. Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği’ni kazandı, okurken sürekli kod yazmaya devam etti. Üniversitedeyken karmaşık sayılarla 4 işlem yapan bir program, animasyon, teklif hazırlama gibi uygulamalar geliştirdi.
1999 yılında Avustralya’da New South Wales Üniversitesi’nde “English for Business Communication” eğitimi aldı. Avustralya’da üniversitede çalışma gruplarında web yazılımları üzerine olan bilgisini arttırdı. ASP (Active Server Pages) ile burada tanıştı. Türkiye’ye döndüğünde ilk ASP kitabını yayınladı. Şu ana kadar toplam 10 kitabı yayınlanmıştır. 3 kez Microsoft MVP (Most Valuable Professional) seçildi.
Maltepe ve Yeditepe Üniversitelerinde, “Bilgisayar Mühendisliği”, “Bilişim Teknolojileri”, “Bilgisayar Öğretmenliği”, “Bilişim Yönetim Sistemleri” bölümlerinde değişik dönemlerde “Nesneye Yönelik Programlama”, “Web Programlama”, “İleri Web Tasarımı”, “Veritabanı Programlama”, “Mobil Programlama” dersleri verdi ve vermeye devam etmektedir.
30 yıllık yazılım tecrübesini kitapları, makaleleriyle paylaştığı gibi profesyonel eğitimlerle de genç yazılımcılara aktarmakta. Özel sektör, kamu ve devlet kuruluşlarına değişik yazılım teknolojileri konusunda onlarca eğitim düzenlemiş, düzenlemektedir (www.zaferdemirkol.com).
Özellik | Değer |
---|---|
16,5x24 cm | 19,5 x 24 |
248 | 292 |
9786057147301 | 978-605-66043-4-8 |
Ürüne ait yorum bulunmamaktadır.
© 2019 Pusula 20 Teknoloji ve Yayıncılık A.Ş Tüm hakları saklıdır.