Aden, Arabistan
(Jean-Paul Sartre’ın önsözüyle)
PAUL NIZAN
Çev.: Şule Çiltaş
“Yirmi yaşındaydım. Kimse bana yaşamın en güzel çağı budur demesin.”
Bu öfkeli genç adamlarla kim konuşacak? Öfkelerine kim tercüman olacak? Nizan tam onların adamı. Kış uykusunda, seneden seneye gençleşti. Dün bizim çağdaşımızdı; bugün, genç kuşağın. Nizan hayattayken, biz de onun öfkesini paylaşıyorduk, ama sonuçta hiçbirimiz “en temel sürrealist eylemi” gerçekleştiremedik. Şimdi yaşlıyız, kendi gençliğimize o kadar çok ihanet ettik ki, en haysiyetli tavır konuyu sessizce geçiştirmemiz olur herhalde. Eski anılarımız pençelerini ve dişlerini kaybetti (...)
Ama hunharca öldürülmüş, genç ve öfkeli Nizan, aramızdan bir adım öne çıkıp, bugünkü gençlere gençlikten bahsetme hakkına sahip.
İşte ilk kitabı. Yok olduğu sanılıyordu, yeniden diriliyor, çünkü yeni okuyucular onu talep ediyor.
Şimdi yaşlılar kenara çekilsin ve bu yeniyetmenin kardeşlerine seslenmesine izin versinler: “Yirmi yaşındaydım. Kimse bana yaşamın en güzel çağı budur demesin.”
Jean-Paul SARTRE
PAUL NIZAN, (1905-1940) Paris’teki lise öğrenciliği yıllarında Jean-Paul Sartre’la dostluk kurdu. École Normal Supérieure’de felsefe okuduktan sonra yirmi yaşındayken Fransa’dan ayrılarak Aden’e gitti. İki yıl orada kaldıktan sonra Fransız Komünist Partisine girdi. Alman-Sovyet Saldırmazlık Paktının imzalanması üzerine 1939’da partiden ayrıldı. Aynı yıl Fransız ordusuna katıldı ve Dunkerque’teki çarpışmalarda öldü. Nizan edebi denemelerinde Marksist edebiyat anlayışını yansıttı. Bir otobiyografik roman niteliğinde olan Antoine Bloyé (1933) işçi kökenli bir küçük burjuvanın çelişkilerini, Truva Atı (1935) genç bir komünist militanı, en tanınmış yapıtlarından Fesat (1938) devrimci aydınların siyasetle ilişkilerini konu alır. Aden, Arabistan 1960’ta Sartre’ın önsözüyle yayımlandığında ona yeni bir okur kitlesi kazandırdı.
Ürüne ait yorum bulunmamaktadır.